fredag 9 oktober 2009

VAD HAR HÄNT I VM-KVALET OCH VAD KAN ÄNNU HÄNDA? Del 1/3: Andra kontinenter än Europa.

ZONER:
Asien och Oceanien: VM-klara är redan Australien, Japan och båda Koreorna. Kvalar om den sista platsen gör Bahrain och Nya Zeeland. Bahrain är knapp förhandsfavorit fast dom aldrig förr spelat ett fotbolls-VM. Asien och Oceanien har väl lite för mycket platser. Finland skulle antagligen slå dessa lag med ett mål eller två.
Afrika: Värdlandet Sydafrika och Ghana är redan klara. Sannolikheten att Elfenbenskusten skulle missa VM är högst 1 på 1000. I resten av grupperna ser det vidöppet ut, men visst ska Kamerun också de fixa platsen före Gabon, Marocko och Togo. I de resterande grupperna står det mellan Algeriet/Egypten och Nigeria/Tunisien: alltså sex afrikanska länder får spela VM, det blir ett extra då VM avgörs i Afrika.
Nordamerika: USA och Mexico (som var illa ute i början) ska bara ta en VM-plats. En av förra VM:s skrällar som klarade 0-0 mot Sverige och föll på två sena mål mot England- Trinidad och Tobago- är dock redan utslagna, detsamma kan till en stor del sägas om El Salvador. Honduras och Costa Rica kämpar om den tredje platsen och det är knapp fördel Honduras. Det nordamerikanska kvalet funkar så att de 3 bästa spelar VM och 4:an kvalar ännu mot 5:an i Sydamerika.
Sydamerika: 5:an i Sydamerika kan bra vara Argentina. Under forne storstjärnan Maradonas ledning har det varit få glädjeämnen beträffande dem. Fast världsrankningen bara säger ungefär halva sanningen så kan det nog bra hända att de "bara" är vårt jordklots 8:e bästa landslag just nu. Peru hemma är säkert den lättaste matchen som man kan få i Sydamerika men kvalets sista match- borta mot Uruguay- kan nog bli en riktig plåga.
Endast Peru och Bolivia är avsågade. Endast Brasilien och Paraguay är klara. Bland resten av lagen har Chile det klart bästa utgångsläget. Ecuador, Argentina, Uruguay och Colombia tycks kämpa in i det sista om den sista direktplatsen och trots att det mesta gått snett så talar nästan allt för Argentina, då dessutom också Ecuador och Uruguay har ett inbördes möte kvar. Matchen spelas i Quito så nog är ju Ecuador knapp favorit till att ta kvalplatsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar