onsdag 5 augusti 2009

12.8.2009

Den dagen kommer många viktiga kvalmatcher (och vissa landskamper) att spelas. Jag skriver hit alla kvalmatcher samt en del landskamper.
Alla kvalmatcher, 3-4 raders presentation, mitt tips.
Norge-Skottland. Kval, grupp 9. X. Norge har spelat ett uselt kval-ligger sist och har endast 3 poäng på 5 matcher. Det måste bli seger här om chansen om andraplatsen i gruppen ens ska vara realistisk. Skottland är den absoluta favoriten till att bli tvåa i gruppen och lär nog gå för oavgjort här, den som tippar 0-0 eller 1-1 lär nog få mindre än 10 gånger pengarna tillbaka. 0-0.
Färöarna-Frankrike. Kval, grupp 7. 2. Frankrike spelade jättedåligt i början av kvalet men har nu spelat upp sig och allt talar för att gruppens avgörande kommer att ske i Belgrad den 9.9. Färöarna har spelat sitt bästa kval på länge, lyckades få 1-1 mot Österrike i höstas, och har aldrig förlorat hittills med mer än 0-2. Och med tanke på hur defensivt fransmännen spelar så är något i den stilen ingen överraskning. 0-3.
Slovenien-San Marino. Kval, grupp 3. 1. Att spela fotboll mot San Marino motsvarar ungefär en hårdare träning. I och med att San Marino är med i gruppen har alla övriga lag gjort ett okej kval. Slovenien är dock det sämsta laget av de övriga lagen, men t.om. de har en liten chans på VM. Och självförtroendet växer alltid efter att ha spelat såna här matcher. 6-0.
Azerbajdzjan-Tyskland. 2. Jag håller tummarna hur hårt som helst för att Azerbajdzjan ska storskrälla; då har Finland ännu en 10-20% chans att nå VM. Men om de inte gör det måste Finland högst antagligen vinna alla matcher som är kvar, inklusive Tyskland borta, det är omöjligt. Azerbajdzjan är på delad jumboplats och har inte gjort ett enda mål. Man har dock släppt in endast fem mål så försvaret blir svårknäckt nu också. 0-2.
Vitryssland-Kroatien. X. Kroaterna har långt ifrån imponerat hittills men har ännu en stor chans till att nå fortsatt kval. Men då kroaterna har spelat dåligt har Vitryssland istället tagit chansen och kan bra ännu bli tvåa i gruppen. Hur som helst är kroaterna nog favoriter här. Oavgjort är ett resultat som nog glädjer dem mera, även om Ukraina då kan rycka. 1-1.
Det spelas endast kvalmatcher i Europa och i Nordamerika.
Honduras-Costa Rica. 1. Costa Rica leder något skrällande kvalgruppen och kan nästan börja boka biljetter om det blir seger här. Men Honduras är verkligen inget lag som man slår så där bara: deltagandet i OS ifjol och i både U20 och U17EM tyder på det. Honduras lär komma hit med större press på sig i och med att det här är en av de sista chanserna. 2-1.
Trinidad och Tobago-El Salvador. X. Trinidad och Tobago, som gjorde sig känt genom att spela 0-0 mot Sverige och pressa England i VM för 3 år sedan harbara 2 poäng på 5 matcher och är så gott som utslagna. För El Salvador ser det hela inte heller så mycket bättre ut. Oavgjot kan man nog gå på här. 2-2.
Sist men inte minst har vi:
Mexico-USA. 1. Matchen börjar "redan" 23.00 finsk tid så kanske det blir så att man följer den fast man har skola dagen efter. Det här är normalt sett Nordamerikas överlägset två bästa lag men Svennis har lett Mexico in i fördärvet och är just nu på fjärdeplats vilket betyder fortsatt kval. Så det här är något av en måstematch. USA kan ta det någotlunda lugnt för de är ändå andra. Mexico är knapp favorit eftersom de vann USA med 5-0 på bortaplan i Gold Cup- en turnering som knappast något lag tog på allvar så båda lagen använde kanske C-uppställningar.
2-1.
Och nu till landskamperna.
Tjeckien-Belgien. 1. Belgien floppade definitivt i sitt kval. Man förväntar nog sig mer av ett lag som nådde semifinali U21EM för tre år sedan och fjärdeplats i OS ifjol. Däremot har tjeckerna också floppat i sitt kval men har ännu en realistisk chans på VM. Det här är en match som tjeckerna säkert tar mera på allvar och vinner de så har de nog fått massor av självförtroende: 3 av de 4 matcherna som är kvar är på hemmaplan och motståndarna i gruppen håller ungefär samma klass som Belgien. 2-1.
Holland-England. 1. Holland är trea på världsrankningen och England sjua på rankningen så att säga att detta är ett hett möte är nog det minsta minsta man kan säga. Holländarna klarade av gruppen med stil och blir definitivt att räkna med i Sydafrika nästa sommar. Det blir England också.....Om de två topplagen i kvalet möts, hur blir det då? Hemmaplan är alltid en avgörande faktor. 2-1.
Estland-Brasilien. 2. Sporthöjdare nummer 1 för året blir det nog för esterna som knappast nånsin kommer kvala in till VM/EM då brassarna kommer på besök. Estland är i mitt tycke ett av världens 100 bästa fotbollsnationer för de har gjort ett bra kval (0-0 mot Turkiet och 1-0 och 2-2 mot Armenien) visar det. Men Brasilien ställer nog upp med ett B-betonmat lag och vinner ändå. 1-3.
Makedonien-Spanien. 2. Fast framgångarna uteblir för de flesta balkanlagen är fotboll den överlägset största idrotten där också. Och att Spanien kommer på besök kan göra att den blir ännu populärare också. Spanien får nog en betydligt hårdare match än Brasilien men ska vara favorit. 1-2.
Ryssland-Argentina. 1(X). De ryska björnarna har spelat rolig fotboll under de senaste åren och har fortsatt i samma takt också under kvalet. Argentina är dock på nedgång i och med att de har spelat ett dåligt kval men de två raka U20-titlarna visar nog att de har framtiden på sig och högst antagligen klarar av kvalet ändå. Ryssarna är definitivt favoriter här ändå. 2-1.
Sverige-Finland. 1. Men vi avslutar med kvällens höjdare. Det är bara en gång på 2-3 år som Sverige och Finland möts i fotboll i en A-landskamp. Men svenskarna har och har alltid haft ett bättre fotbollslag än Finland så oavgjort är nog något som vi måste gå på. Båda lagen behöver självförtroende för VM-chansen är till ingetdera lagen speciellt stor.
Sveriges förbundskapten Lasse Lagerbäck har fåt enorm kritik och kommer antagligen att ge en hel del U21:or chansen. Lär nog bli svårt då. Men under Baxter har ju Finland fått upp målskyttet. Men att det blir mål här tror jag inte. 1-0.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar