torsdag 13 augusti 2009

Igår var det.......finsk förlust med 0-1 borta mot Sverige i fotboll och säkert 10-20 andra intressanta matcher man gärna hade velat se live..........

......Fotboll hela kvällen och natten, men jag struntade dock i de nordamerikanska kvalmatcherna när jag gick och sova.
Jag börjar med Nordamerikanska kvalets matcher när det är det som kanske berör mig minst.
Mexico-USA 2-1 (2-1). USA är normalt sett Nordamerikas bästa lag just nu men den här gången var extremt formsvaga Mexico starkare och nu är jag helt säker på att den mexikanska fotbollen är på väg uppåt.
Trinidad och Tobago- El Salvador 1-0 (2-2). El Salvador var piskat att vinna denna matchen för att VM- chansen skulle kännas möjlig. Nu försvann den chansen i och med att Trinidad och Tobago, som faktiskt spelade förra VM (och gjorde det riktigt bra- 0-0 mot Sverige, pressade England trots två sena mål i baken och slutligen 0-2 mot Paraguay om jag minns rätt). Nu lär det nog inte bli något VM för någondera lagen men faktum kvarstår ju att båda varit med tidigare och man vill ju se lite nya länder också.
Honduras-Costa Rica 4-0 (1-1) Costa Rica leder visserligen kvalgruppen men då visade grannlandet (nästan, Nicaragua är däremellan) Honduras att tabellplaceringen inte har så mycket att göra med hur en match ser ut. Båda lagen är dock på god väg till en Sydafrikaresa.
Norge-Skottland 4-0 (2-0) Men om nåt lag har imponerat igår kväll så var det nog Norge. Bara på grund av den här matchen stiger Norges vitsord för kvalet från 5 till 7 (jag bedömer). Så nu finns faktiskt VM-chansen via fortsatt kval fortfarande kvar men man måste få lite holländsk hjälp på vägen.
Tyskland och Frankrike är ett steg närmare VM efter 2-0 resp. 1-0 mot Azerbajdzjan resp. Färöarna, Kroatien tar antagligen andraplatsen i sin grupp efter odiskutabla 1-3 borta mot Vitryssland.
Glömde nog nåt viktigt just nu men det får vara. Det var ju som sagt endast landskamper, bara 8 kvalmatcher. Blir mera 5.9, 9.9, mest 10.10, 14.10, 14.11 och 18.11.
TIPSET JUST NU
Ur amerikansk och mexikansk synvinkel ser tabellen verkligen inte speciellt munter ut men gruppledarna Costa Rica förlorade ju 4-0 mot Honduras (som verkligen inte är en större fotbollsnation, och 4-0 är inte siffror som är vanliga i fotboll). Allt talar för att USA och Mexico reder ut stormen och drar Costa Rica med sig. Honduras får spela fortsatt kval.
http://www.fifa.com/worldcup/preliminaries/nccamerica/standings/index.html
Nordirland och Israel är såna lag som fortfarande har en VM-chans men den är ganska liten. Resultatet 1-1 visar att deras kvalgrupper verkar ungefär lika svåra (eller lätta, grupp 2 och 3 skulle kanske t.om. Finland ha klarat av).
Tjeckiska landslaget har spelat minst sagt dåligt på sistone och man får vara nöjd om det blir VM över huvudtaget. Idag slog man ändå Belgien med 3-1.
Ukraina får nog ändra sitt spel enormt mycket om de vill nå VM- 0-3 hemma mot Turkiet som spelat mycket darrigt på sistone är inte alls bra.
Schweiz-Italien var troligen en rätt så tråkig match för den slutade 0-0.
Danmark leder visserligen sin kvalgrupp med 7 poäng men genrepet inför Portugaldusten kunde göras mycket bättre: 1-2 hemma mot Chile. Men det viktigste är ju att de har vunnit alla viktiga matcher.
Spanien svarade för en mäktig vändning- 2-0 till 2-3 borta mot Makedonien.
Om Finlands match vill jag inte blogga. Det känns ju alltid värst att förlora mot Sverige men att vi bara förlorade 0-1 mot dem borta är väl ändå ingen skam. Dessutom fanns det kvitteringschanser men Sverige var nog närmare 2-0 än Finland 1-1.
http://www.fifa.com/worldcup/preliminaries/europe/standings/index.html
Grupp 1 och 2 uppdaterades inte, i grupp 3- den slaviska gruppen- har t.om. Slovenien en liten VM-chans. Lär bli slaviskt fotbollskrig i höst (hoppeligen endast på planen).
I grupp 4 har Tyskland kopplat grepp men om de förlorar borta mot Ryssland vinner nog Ryssland gruppen. Ryssarna förlorade hemma mot Argentina med 2-3 men det var ju ändå Argentina så det var inte så hemskt farligt. Finland är borta men den här gången kan man gott skylla på att man var i den tuffaste gruppen. Men Ryssland går antagligen till VM och dem hejar jag på i stora sammanhang.
Grupp 5 är likadan som förr men i grupp 6 rår ingen på England men Kroatien lär väl bli tvåa. Serbien-Frankrike den 9.9 är en av kvalets höjdpunkter där Serbien är knapp favorit och där avgörs grupp 7. Grupp 8 är likadan som förr medan Holland är sedan försommaren klara för VM. Hoppas förstås att Norge kommer sen. Hoppas det blir Danmark och Norge i VM så får äntligen andra lag än Sverige representera Norden.
Nu ska jag se mina nya skolböcker (skolan började igår) och snart sova.
OBS! Uppdatering 22.23.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar