söndag 28 juni 2009

Confederations Cup: Sammanfattning, Power Ranking, vitsord, framtid

Confederations Cup 2009 var en mycket underhållande turnering och sydafrikanerna fick verkligen förhoppningar på en fin turnering. Den största floppen i turneringen var nog tutandet som lät som en blandning av bin, humlor och getingar. Något sådant hör verkligen inte hemma i ett VM-slutspel. Om jag skulle vara Sepp Blatter skulle jag bara tillåta sånt i Sydafrikas matcher, annars skulle det bli böter.
Nåja...nu är det vitsordsgivning.
1. BRASILIEN (1) 9. Brasilien skulle inte få en lätt turnering, det märktes direkt. Generationsväxlingen håller på som bäst i laget just nu. Efter en mycket svag tillställning mot Egypten lyckades man ändå vinna gruppen i stor stil. Spelet i Sydafrikamatchen var under all kritik men visst var finalplatsen rättvis och mästerskapet likaså. Om man vänder 0-2 till 3-2 och för spelet hela tiden är det nog så. Brasilien är nog världens bästa lag i detta nu, efter två magra år.
Kvalet: Brasilien behöver bara vinna två matcher till så blir det helt säkert ännu ett slutspel. Argentina, Chile, Bolivia, Venezuela. Låter ganska självklart.
Väl i VM får vi se brassarna ta sitt sjätte guld.
2. USA (7) 9½. Jänkarna var på vippen att göra en "Miracle on Grass", Grekland 2004 eller Danmark 1992. Efter att ha varit totalt borträknade i gruppspelet. Men det här var ett mycket lyckat genrep- USA kan mycket väl höra till världens 10 bästa fotbollslag just nu om de kan slå en världsetta med 35 matcher utan förlust.
Kvalet: USA är tvåa i gruppen och en seger mot Mexico borta skulle innebära att USA ska börja packa väskorna mot Sydafrika. Platsen i VM är definitivt inte säker men om det skulel gå så illa att det skulle bli en avgörande match mot Honduras eller Costa Rica tror jag nog att jänkarnas rutin avgör.
I VM kommer USA att skrälla men inte på samma sätt som här. Senast i kvarten tar det slut men åttondelen låter mest realistiskt.
3. SPANIEN (2) 6½ Att som världsetta ta brons i en sån här turnering måste vara en besvikelse men en tröst är att det var Spanien mot Tim Howard i semifinalen. Men sjutton hörnor ska nog utnyttjas på något sätt. Helt klart var jag förbannad den dagen. Men bronset togs, och inget lag kan hela tiden vinna. Inte ens Spanien. Att förlustfria matcher blev hela 35 måste nog ge långt över godkänt.
Spanien kan fira VM-platsen om de vinner Belgien och Estland. Det gör de definitivt. I VM blir det en drömfinal mot Brasilien som slutar i förlust på straffar.
4. SYDAFRIKA (4) 9- Gjorde inget större av sig i gruppspelet men sedan i slutspelet då man bjöds på brasse och spanjormotstånd då det som mest gällde så visade man fotbollsälskare att man inte ska räkna bort värdarna på något sätt. Med den här farten så blir det nog definitivt ingen floppturnering nästa år. Modise, Pienaar, Gaxa...... sade mig ingenting före turneringen men nu är de helt andra bullar.
Sydafrika är ju direktkvalificerade som värdar och får en lätt grupp. De blir tvåa i den men i åttondelen åker de ut.
5. ITALIEN (3) 5½ Att det här laget kunde vinna VM för tre år sedan är mycket märkligt. Inga förutom italienarna själva lär tro på att italienarna försvarar guldet. Dossena nickade in ett av de snyggaste målen i turneringen mot Brasilien, dessvärre i egen kasse. Italienarna är nog den största floppen här. Att de europeiska lagen floppade visar att det kanske också bara förtjänas 13 europeiska platser.
Italien har ändå spelat ett bra kval och kommer definitivt spela ännu ett mästerskap. Denna gång tar det roliga slut redan i kvarten.
6. IRAK (6) 6 Man förstår att detta lag försvann ur kvalet i Asien för länge, länge sen. De asiatiska mästarna gjorde inte ett enda mål i hela turneringen. De släppte dock bara in ett vilket visar att det nog blir godkänt ändå. Men visst förväntade jag mig nog mycket mer. Insatsen visar att jag inte saknar dem i VM.
7. EGYPTEN (5) 7 Pressade Brasilien och slog med mycket stor tur Italien men föll ihop helt mot USA. Vilket visar att det inte alls är sagt att Egypten är Afrikas bästa lag. Men visst är Italienvinsten egyptisk fotbollshistoria så det blänker om det.
Det ser hopplöst ut för faraonerna i kvalet men visst kan det bra hända att de ännu reser sig. Men jag tror faktiskt egyptierna missar detta VM. Algeriet håller ut och storskräller.
8. NYA ZEELAND (8) 6 Man märkte att kiwierna endast är med i Conf. Cup för att de inte får något motstånd i Oceanien. Usch......vad man var magra!!!!!! Man fick en riktig fotbollslektion mot Spanien- det var som ett finskt division I-lag mot Barcelona.
Nya Zeeland möter Bahrain eller Saudiarabien i fortsatt kval, lag som håller deras klass. Vinnaren går till VM. Nya Zeeland gör det med 50% sannolikhet men där har de lika mycket att göra som ett finskt division I-lag i Champions League. Tre matcher, noll poäng, 1-9 i målskillnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar