onsdag 1 juli 2009

FIFA-rankningen (den sista intressanta sporten på fyra veckor)

Lag som intresserar mig (även extrema skrällar), deras rankning, vilken placering jag tycker de ska ha.
1. Brasilien. Rätt. Är antagligen världens bästa lag just nu. För en fotbollsnation som Brasilien hålls bland de bästa trots att man inte har några heta stjärnor för tillfället. Och i och med vändningen i Conf. Cup-finalen ser man att de kan vinna trots att det ser mycket illa ut. Är 82 poäng före Spanien.
2. Spanien. Rätt. Som inte spanjorena kunde. Var i mitt tycke världens hetaste landslag för några veckor sen men sedan tror jag lite att man har märkt den där förluststämpeln igen. Vi hade alla sett fram emot drömfinalen mot Brasilien men även om den inte blev av den här gången tycker jag nog att det är världens två bästa landslag.
3. Holland. Rätt. Hollands lag är inte det mest namnstarka men visst förundrar man sig lite hur Holland kan vara så här högt. Men jag tycker nog att tredjeplatsen är helt välförtjänt. Oavsett hur lätt kvalgrupp man har så är rent spel där med endast en match kvar något som bara världens absoluta toppnationer kan få fram. Där har vi det.
4. Italien. 8. Men Italiens fjärdeplats är nog väldigt orättvis. Italien vinner sällan mer än med 2-0. Efter att ha gjort ett mål satsar man alltid på defensiven. Det såg vi inte i Conf. Cup, men det berodde på att italienarna endast var i ledning mot USA tack vare sena mål. Italien-Brasilien blev aldrig den klassiker vi förväntade oss. Andrea Dossenas mål var bland årets snyggaste.
Dessvärre sattes det i egen kasse.
5. Tyskland. Rätt. Tyskland dimpade ner några placeringar i och med att man endast satsade på landskamper men i mitt tycke så var tyskarna så högt som 2:a på rankningen bara för de turliga framgångarna i EM. Men visst är Tyskland ett elitlag som ska tas på allvar. 5:e plats är nog så rättvist det bara kan bli.
6. Ryssland. Rätt. Vi säger grattis till våra grannar i öst, som nog helt rättvist stigit 20 placeringar sen förra året. Kan bra vinna kvalgruppen ännu. VM känns ganska säkert.
7. England. Rätt. Har rent spel i kvalgruppen men resterna från de föregående kvalet gör att de ändå inte tillhör den absoluta världseliten. Tills vidare.
8. Argentina. 4. Men Argentina tappar minsann mark, det måste sägas. Det finns en 20% risk att vi inte får se argentinarna överhuvudtaget i Sydafrika. Synd. Ett VM utan Brasilien och Argentina motsvarar ett ishockey-VM utan Ryssland och Kanada. Men två OS-guld i följd inger respekt och rutinen brukar vinna i fyra fall av fem.
9. Frankrike. 10. Tyvärr får vi nog se Frankrike i detta VM också. Men listan ljuger nog lite. Har inte lyckats vinna med mer än ett mål i kvalet hittills. Fransk fotboll borde enligt mig inte gillas av några andra än fransmännen själva.
10. Kroatien. 9. Det finns en mycket stor risk att kroaterna missar VM. Men i och för sig är det endast Brasilien som har gått till alla slutspel. Man lär sig ju mycket av bakslag också.
11. Grekland. 20. Ångar på som en maskin i den lätta kvalgruppen mot det första VM:et sedan 1994.
12. USA. Rätt. Om man kan slå världsettorna som inte förlorat en tävlingsmatch sedan 7.10.2006 hör man nästan till de 10 största elitlagen. Men inte riktigt, kvalet kunde ju förstås ha gått lite bättre.
13. Schweiz. 21. Spelar i samma grupp som Grekland så det är inte så jättemärkligt att de är så högt. Fast nog lite.
14. Serbien. Rätt.
15. Danmark. 19. Ojojojojoj vilken revansch man fick på Sverige!!!!! Har fört upp dem hela nio placeringar men det kanske var lite väl mycket. Men visst kan ju danskarna mycket väl förfoga över världens 20-i-topp bästa landslag om man bara har två missade poäng hittills med bara fyra matcher kvar.
16. Australien. 25. Aussierna tyckte att VM-chansen var så liten hemma i Oceanien så de bytte zon till Asien. Där hör de nog hemma. Endast Japan har bjudit på ens lite motstånd och VM-biljetten är bokad redan nu.
17. Portugal. 11. VM-fyran är överskattad men att de är så här lågt är nog lite att överdriva. Cristiano Ronaldo och hans gäng vet hur de viktiga matcherna ska spelas och kval har aldrig varit deras specialitet. Portugiserna har inte råd att tappa många fler poäng för att VM ska finnas inom räckhåll. Antagligen två, allra högst fem. Helst noll.
18. Elfenbenskusten. Rätt. De två Kone är nog riktiga maskiner. Tillsammans med Didier Drogba och åtta andra spelare är de mycket nära ännu ett slutspel där det kan bli nästan hur stor framgång som helst.
Ena EM-värden Ukraina hittar vi inte lägre än på 19:e plats, deras VM-chans är ännu realistisk.
Uruguay och Paraguay heter nästan samma sak och deras fotbollslag är ungefär lika bra. 20 och 22.
EM-semifinalisten Turkiet är endast 28:a.
Gabon är nog den största skrällen på denna rankning, kanske den största jag nånsin har sett. Jag kan inte en enda gabonsk fotbollsspelare men ändå är de 30:a, före hyfsade nationer som Mexico, Ghana, Nigeria, Irland, Egypten, Polen, Sverige och Sydkorea.
Mexico håller på att missa VM och de förstår man då de endast är 33:a.
Sveriges VM-chans är cirka 20%. Men mot Ungern, Malta och Danmark borta och Albanien hemma får de inte tappa mer än högst en poäng för att kunna bli direktkvalificerade. Då måste Danmark också klåpa rejält. Sverige är kanske lite för lågt i och med sin 42:a plats men då högst tio placeringar. Endast att "vara bäst när det gäller" är det mottot som kan göra en svensk VM-plats välförtjänt.
Norge är bara 50:a. För att nå fortsatta kvalet måste man vinna allt som är kvar, blir mycket svårt.
40. Japan och de båda Koreorna (48 och 83) kan också fira sin VM-plats.
55. Finland förtjänar inte någon lägre plats än den de har, men definitivt inte en högre heller. En topp i 50 nation vinner nog med mer än 2-1 mot Liechtenstein. Dessutom hemma.
70. Sydafrika, 94. Irak, 100. Nya Zeeland. Andra Confederations Cup-deltagare.
93. Island ligger strax före Irak. Tycker nog att Island kanske skulle få till stånd mera i turneringen än vad Irak fick.
108. Kina. Tänk att ett land med över en miljard invånare inte kan ha ett fotbollslandslag bland de 100 bästa!!!!!
147. Indien är ännu värre.
202. San Marino, Anguilla, Montserrat, Amerikanska Samoa och Papua Nya Guinea har inte en enda poäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar