lördag 25 juli 2009

U19 EM i damfotboll

Spelades den här gången i Vitryssland. Trots att det egna laget storfloppade (okej, man är ju ingen stornation i sig, men 1-4, 0-3 och 0-9 är ju inte vanliga siffror i EM) så kan nog vitryssarna vara nöjda med fotbollen de såg- det var nog det bästa som europeiska 19-åriga damer kan bjuda på i fotbollsväg. Alla lag såg ut att vara ivriga också-bara 4 eller 5 av dem skulle få en plats i U20-VM.
Grupp A var en grupp med en hel del heta möten. Tyskland, Schweiz och Frankrike är ju grannländer och alla tre skulle också få drabba samman med Vitryssland. Att Vitryssland ordnar U19 EM för damer är samma sak som att San Marino skulle ordna motsvarande sak för herrar; det finns ju inte många damfotbollslandslag som är bra. Men vitryskorna fick säkert rutin av det hela för alla lag de spelade mot är framgångsrika i juniorsammanhang. De övriga lagen fick alla 6 poäng var men fast Tyskland hade överlägset bäst målskillnad slogs de ut, pga. att statistiken från Vitrysslandmatchen inte räknades med. Men det störde inte tyskorna supermycket för de var redan klara för VM pga värdskap.
Men om grupp A bjöd på heta möten bjöd nog grupp B på ännu hetare möten. Tre av de fyra nationerna var nordiska: Norge, Sverige och Island. Det enda laget som inte var nordiskt var England.
Gruppen bjöd definitivt på heta drabbningar och det verkar som att Sverige är den ledande makten i damfotboll just nu, både vad det gäller seniorer och juniorer. Island var dock nära att skrälla mot dem. Men England var nog gruppens bästa lag, inget snack om detta och Sverige gjorde dem sällskap.
Vilket betyder att Sverige är enda nordiska land i U20-VM. Som europeiskt sällskap får de Schweiz, Frankrike, England och som sagt Tyskland. Ett dam-VM är gjort så att lag från samma kontinent spelar i olika grupper, men något europeiskt lag kommer att få Tyskland i sin grupp.
Jag tyckte det var fel att Tyskland slogs ut för om de slår Vitryssland med 9-0 och Schweiz och Frankrike 4-1 resp. 3-0 märker man nog vilket lag som är bättre. Men nåja.....stor skillnad.
Den första semin England-Schweiz blev en enkel historia för engelskorna. 3-0. Frankrike-Sverige var betydligt jämnare, 2-2 efter full tid. Men i förlängningen spelade Sverige magiskt och vann med hela 5-2!!!!! England-Sverige, öppningsmatchen, blev också finalmatchen.
Finalmatchen var en mycket ensidig historia fast England vann med "bara" 2-0. Skotten slutade 13-2 till England och Sveriges första skott kom i 87:e minuten......snacka om magra finallag!!!!! Då man såg Sverige spela var det svårt att tro att man för tre dagar sen lekte med fransyskorna i förlängningen och att Sveriges A-damlandslag kanske är det hetaste damlandslaget just nu.
Men svenskorna spelade nog bättre än vad jag förväntade mig och VM-platsen är välförtjänt även om jag är övertygad om att England-Tyskland i final skulle bli mycket mer spännande och dramatiskt.
Lagens framtid (fifa-rank. just nu och 5 år i framtiden, liten kommentar)
9.England 5. Engelsk damfotboll hör kanske inte riktigt till världseliten. Tills vidare. England deltog i både U20 och U17-VM ifjol och vann det här mästerskapet imponerande. Att England skulle vinna EM i Finland är inte onöjligt.
4.Sverige 6. 4:a på rankningen säger ganska bra om var Sverige står i damfotboll. Man har visserligen slagit de som är högre- Brasilien, Tyskland och USA- men jag tror nog att Sverige tog landskamperna mer på allvar än vad de gjorde. Sverige har dock inte lyckats så bra i juniorsammanhang och den här gången blev man tvåa med lite tur på vägen. Sverige är efter Tyskland den största favoriten att vinna EM. Efter ett eventuellt EM-guld tror jag att svensk damfotboll aldrig kommer bli lika bra.
8.Frankrike 7. Franska damjuniorlandslaget har kommit till alla U19-EM 2002 och framåt. Men konkkurensen i eliten är hård så jag tror inte att de kommer att bli jättemycket bättre. Men nog lite. VM kommer ju snart att öka till 24 lag vilket innebär att det blir roligare för europeiska lag. Då är nog Frankrike alltid med där också.
26.Schweiz 20. Schweiz var något av en överraskning. Blir intressant att se dem i U20-VM. Framtiden ser ljusare ut för dem, minsann.
3. Tyskland 3.
10. Norge 10.
19. Island 16.
40. Vitryssland 50. Ett stort skämt att se dem.

Danmark, Italien, Spanien och Ryssland är ypperliga exempel på andra europeiska lag som klarar sig bra i framtiden.
18. Finland 21-25. Kommer dala lite, men bara lite så vad gör nu det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar