söndag 26 juli 2009

JAG TAR EN TITT PÅ.......DAM-EM i fotboll!!!!!!!!

braodds.com är den bästatippningssidan jag har sett. Här kan man tippa allt från alpint till volleyboll. Fast främst fotboll, såklart.
Dam-EM i fotboll spelas som sagt i Finland mellan 23.8 och 10.9. Ska kanske fara och se på Finland-Danmark, då får man se den bästa fotbollen. Åtminstone enligt världsrankningen och braodds.com. Sedan kanske på ena semifinalen och finalen, om Finland spelar där. Annars får det vara, damfotboll är inget jag bryr mig om i vardagen. Det här är en topplista på i vilken ordning lagen får sin favoritpress och medeloddset från 5 spelbolag.
1. Tyskland 2.19
2. Sverige 4.95
3. Norge 8.30
4. Danmark 9.20
5. England 10.00
6. Frankrike 13.40
7. Ryssland 26.80
8. Finland 37.60
9. Ukraina 45.60
10. Italien 52.60
11. Island 87.80
12. Holland 130.60
FAVORITZONEN
1. Tyskland härskar nog över Europa och alla är vana med att se dem vinna. 2.19 betyder att det är nästan 46% chans att det är tyskorna som ror iväg med guldet. Kan nog bra stämma det. De mötte Holland, turneringens kanske sämsta lag, i landskamp och vann med odiskutabla 6-0. Vilket nog borde vara de rätta siffrorna mellan turneringens bästa och sämsta lag.
2. Anledningen till att jag inte tror att det är mer är för att Sverige har vunnit USA, Tyskland och Brasilien- världens tre största- i landskamper. Anledningen till att jag tror att svenskorna ändå får slå lite ur underläge är för att Tyskland är deras mardrömsmotståndare. Jag tycker nog att 4:e platsen på rankningen och att de är bäst i Norden är helt rätt men att de är bäst i världen.....nej......det måste bevisas efter ett VM eller i alla fall ett EM först! Chansen, eller risken, för de flesta finländare, att Sverige vinner EM är 20%.
3. Norsk damfotboll tycks vara på nedgång. De förlorade med hela 1-5 i landskamp mot Sverige i vintras och floppade rejält i Algarve Cup och är nu endast 10:a på rankningen men det kan nog bra hända att de tar ett kliv uppåt nu för norska tränaren Bjarne Berndtsen har plockat in några överraskningsnamn. Chansen till norskt guld är 12% vilket visar att det ändå inte är världens största skräll om Norge vinner. Lär åtminstone klara av det första gruppspelet.
4. Danmark är före Norge på rankningen men i mitt tycke så är de nog lite efter norskorna ändå. Har som bäst tagit brons i EM och det var för mycket länge sen. Men deras grupp ser ändå enkel ut, Finland lär vara det enda laget som vållar dem problem. Sannolikheten att guldet går till Danmarks piger är 11%.
5. De övre lagen samt England var lagen som representerade Europa i VM. Att de lagen är de fem största favoriterna råder det ingen tvekan om. Att U19-laget vann EM igår kan bara ha gett dem självförtroende och jag är nästan övertygad om att nån av dem kommer få chansen i EM. En chans på tio är sannolikheten att England blir europamästare. Man är nog lite efter fortfarande på seniornivå, men om tio år är kanske den engelska damligan världens bästa liga- också för damer. Och då tror jag nog att Englands damlag också är bättre.
6. Fransyskorna har nog både VM och EM-rutin men de spelar nog i den tuffaste gruppen också. Det är inte alls säkert att de klarar av den. Men Frankrike är nog inget dåligt lag och platsar nog mer i ett VM än Ghana, Nya Zeeland, Argentina.....eller så. Vilket chansen till europeiskt mästerskap (7.5%) visar.
"BLÅBÄRS"-ZONEN
7. Ryssland är lite efter i utvecklingen när det gäller damfotboll. Kan bero på att man förr tyckte de ryska kvinnorna var för snygga för att spela fotboll. Samma sak gäller ishockey.
Men visst har de nog något på gång. De har nog farit förbi Finland och börjar närma sig de övriga nordiska länderna. Chansen till att Moskva exploderar (jag tror nog ryssarna blir intresserade av detta lag om de når långt) är 3.7%.
8. Finland är kanske på pappret turneringens sämsta lag men när man är värdland förväntar man sig förstås mycket mera än noll poäng. Och jag kan nog slå vad om att det definitivt inte blir noll poäng för oss. Det skulle nog vara årets finska fotbollsfiasko. Något säger att vi stannar i kvarten, senast i semin. Guld blir det med endast 2.7% sannolikhet så.....
9. Ukraina 2.2% kan gå långt när de har en så lätt grupp.
10. Italien 2% Italien, som vann U19-EM ifjol, kan komma helt utan favoritpress till detta EM. Jag tror nog att ett italienskt guld är mera sannolikt än ett ukrainskt eller finskt guld. För Ukraina har ju ingen rutin härifrån.
11. Island 1.1% faller på att de har en för tuff grupp.
12. Holland 0.8% Kom hit efter småskrällande 4-0 efter dubbelmöte mot Spanien. Väl här lär man inte ha mycket att hämta men kan ställa till oerhörda problem för Finland.

Ja, vilka lag saknar man, då? Spanien förstås om man är ett litet Spanien-fan. Men där börjar det nästan stanna......Ser man på FIFA-rankningen var de nog exakt de rätta lagen som kvalificerade sig hit. Roligt att alla de 5 nordiska länderna är med. T.om. Sverige godkänner jag att är med för damfotboll bryr sig ingen om jämfört med herrfotboll. Tänk att bara 7/12 lag inte är nordiska och då de övriga lagen är Italien, England, Tyskland, Holland, Ukraina, Ryssland och Frankrike får man en väldigt nordisk känsla av att följa med detta. Men det beror ju på att kvinnor knappt fick spela fotboll för 20 år sen i Spanien, Portugal, Grekland, Kroatien, Serbien och så.....Eller kanske de fick, men där är det ju ännu mer en pojksport än här. I Norden har ju kvinnor länge fått spela fotboll. Finland har nog haft damlandslag i nästan 50 år skulle jag säga, det har definitivt inte Spanien haft.
Ser verkligen fram emot tre fina fotbollsveckor (23.8-10.9, förutom dam-EM också VM-kval och U21-kval).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar