måndag 6 juli 2009

Kort sammanfattning om VM-kvalet i fotboll

Nu gör jag en ganska kort sammanfattning av VM-kvalet (själv har jag gjort mycket längre och detaljerade, men jag ska tänka på er andra som inte kanske riktigt orkar läsa).
Vi börjar med Europa, som säkert berör oss mest
GRUPP 1: Danmark Ungern Portugal Sverige Albanien Malta
Albanien och Malta är eliminerade så de skiter vi i till 90%. Anledningen till att det inte blir 100 är att de ännu kan sätta käppar i hjulen för de andra lagen. Det finns en chans på fem, eller en risk på fem, att Sverige spelar fotbolls-VM, men inte ens en pangavslutning på fyra raka segrar garanterar en direkt VM-plats, då ska nog Danmark klanta lite också. Inte ens svenskarna själva tror på det. Portugiserna har exakt samma poäng och exakt samma målskillnad som svenskarna men realisterna tror mera på att de går till VM, eller fortsatt kval till VM, än svenskarna, Portugal har mera rutin därifrån. Slutligen har vi ännu Ungern, som är sensationellt tvåa i gruppen men att man ännu inte mött Portugal när gruppen är i ett så avgörande skede är nog harm för så orutinerade gubbar som dem.
Gruppens höjdare: Danmark-Sverige, slaget om Norden. Frågan är bara om Danmark inte har vunnit det redan? Om så är fallet blir det Portugal-Ungern. Men säger det förstnämnda. Båda spelas 10.10.
Vilka går till VM? Danmarks drenger går definitivt dit. Jag tror på Sverige som grupptvåa, men realisterna tror nog på Portugal. Nån av dom blir det nog.
GRUPP 2: Grekland Schweiz Lettland Israel Luxemburg Moldavien
Denna grupp intresserar mig inte alls men Moldavien hör verkligen till hela kvalets floppar. Undrar om man ens kan ge godkänt till ett lag som var i 50-i-topp förra året om de bara tagit en poäng- i den lättaste gruppen. Luxemburg skrällde mot Schweiz men annars har de nog inte imponerat- 4 poäng. Att tippa Grekland till VM känns nog ganska säkert.....väl där har de dock inte mycket att göra. Schweiz och Israel är väl de närmaste konkkurenterna, särskilt Schweiz. Letterna väger för lätt i stora sammanhang.
Gruppens höjdare: 14.10 Schweiz möter Israel i den sista matchen. Perfekt att de som gör upp om andraplatsen möts då.
Grekland går till VM. Andraplatsen går till Schweiz.
GRUPP 3: Slovakien Polen Tjeckien Nordirland Slovenien San marino
Då det finns ett sånt skitlag som San Marino i den här gruppen så vet vi ju att alla de andra lagen har gjort ett okej kval och att gruppens utgång nästan är omöjlig att tippa. Slovakien har nog det överlägset bästa utgångsläget, lär bli VM om endast två matcher till vinns- av fyra möjligheter. Finns dock en stor risk att de klantar bort det ändå. De har ju inte så ofta spelat så betydelsefulla matcher. Sloveniens VM-chans är ännu realistisk, men jag tror nog jag utesluter dem också. Nordirland kan bra ännu nå VM, men Polen och Tjeckien måste vinnas borta och det är just borta som nordirländarna inte är så bra. Tjeckien och Polen lär nog vara slovakernas största konkkutenter.
Gruppens höjdare: 10.10 Tjeckien-Polen är nog bland det bästa slavisk fotboll kan bjuda. Lär bli en anfallsglad kamp när oavgjort innebär ett mycket svårt utgångsläge för bägge lagen.
Slovakerna håller ut och det blir VM. Tjeckien blir tvåa i gruppen men får inte kvala för de är den sämsta tvåan.
GRUPP 4: Tyskland Ryssland Finland Wales Azerbajdzjan Liechtenstein
Hopplös situation för Finland. Vi har en otacksam uppgift att möta världsfemman Tyskland och världssexan Ryssland, lagen blev 2:a resp. 3:a i EM. Finland måste vinna alla sina matcher som är kvar för att ens nå fortsatt kval, och om Liechtenstein och Azerbajdzjan också brukar medföra problem så har vi väl ingen chans mot Tyskland. Det blir en vunnen tredjeplats, Wales hålls bakom så vi vet ju att det kunde ha varit värre. Azerbajdzjan och Liechtenstein plockar inte många pinnar. Än så länge har de fått nöja sig med en.
Gruppens höjdare: 10.10. Ryssland-Tyskland. 10.10 verkar bli den största sportdagen ever. Repris på fjolårets SM-liiga final Kärpät-JYP, TPS-HIFK, 2 andra SM-liigamatcher....får jag väl totalt strunta i då det kommer så många avgörande kvaldrabbningar. Frågan är inte om det här blir hela kvalets höjdpunkt? Det tror jag. Hoppas förstås att ryssarna vinner 2-1 och får en direkt VM-plats.
Tips: Ryssland småskräller och tar sig till VM direkt, Tyskland tvåa.
GRUPP 5: Spanien Turkiet Bosnien Belgien Armenien Estland
Regerande europamästaren och världstvåan Spanien måste klanta till det rejält för att det inte ska bli en direkt plats till VM. Den är klar om de vinner Belgien och Estland hemma, borde vara hur säkert som helst. Sen testar de bara spelare mot Armenien och Bosnien borta. Turkiet har kvalat otroligt dåligt och Belgiens unga spelare har inte alls infriat förväntningarna. Estland har fem poäng, det var nog mer än väntat.
Gruppens höjdare: 14.10 Bosnien-Spanien. För spanjorerna lär matchen inte betyda någonting men för bosnierna hur mycket som helst. Vinst där så kan det bra vara en plats i fortsatt kval, där lär de nog däremot förlora.
Tips: Mitt andra favoritlag Spanien får nog spela det här VM:et också. Bosnien småskräller och Turkiet småfloppar.
Bloggar om grupp 6-9 nån annan gång.
GRUPP 6:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar