fredag 8 oktober 2010

ALLA DAGENS MATCHER

KAZAKSTAN-BELGIEN 0-2. Belgarna tog en väntad bortaseger mot ett rätt så tufft bortamotstånd. De öppnade sitt poängkonto i "grevens" tid, en förlust här och EM hade varit helt borta. Nu finns ännu mikroskopiska chanser till en playoff-plats.
ÖSTERRIKE-AZERBAJDZJAN 3-0 Österrike har inlett kvalet som väntat, trots två segrar. Men räck upp handen om du som läser det här kan räkna upp en enda spelare från Kazakstan och Azerbajdzjan!!!
TYSKLAND-TURKIET 3-0 Guus Hiddink är en bra tränare men kanske ändå lite överskattad. 3-0 ska inte ett lag av Turkiets kaliber förlora med, inte ens mot Tyskland. Eller det kanske var Tyskland som var bra, och Turkiet som hade en mindre bra dag "på jobbet".

I grupp A regerar VM- och för tillfället världstrean Tyskland fullständigt. Jag tror det blir Turkiet som tvåa, men så dåliga som turkarna var idag skulle det inte förvåna mig om Belgien och Österrike skulle kunna utmana något smått...

GRUPP B

ARMENIEN-SLOVAKIEN 3-1 Armenien vill VERKLIGEN ha sitt att säga till om. Bl.a. Finland har fått erfara tuffa bortamatcher där. 0-0 har det blivit. Polen har t.o.m. förlorat i Jerevan. Samma öde gick Slovakien till mötes, och allt det goda de tidigare presterat i kvalet, speciellt bortasegern mot Ryssland- känns som förgjort. Borta är Armenien inte heller helt värdelösa. Finland vann bara med 1-0 hemma i EM-kvalet 2008. Armenien vann skottstatistiken med 10-8 i den matchen dessutom- och dessa skott var dessutom farligare än Finlands! I det här kvalet fick de 2-2 i bortamatchen mot Makedonien, det måste anses lyckat!
ANDORRA-MAKEDONIEN 0-2 Som väntat öppnade Makedonien poängkranen borta mot värdelösa Andorra. De vann med exakt samma siffror som våra grannar i öst. En bra match kan det verkligen bli i Skopje på tisdag!
IRLAND-RYSSLAND 2-3 Kvällens godbit, det var det minsann! Våra grannar i öst gjorde en jättematch- de ledde med 3-0 borta mot hemmastarka Irland! I 70:e minuten tänkte jag "Det här gör inte ens Spanien eller Brasilien" men vad hände 8 minuter senare? 2-3 stod det, Irland gjorde två snabba mål och ryssarna på plats i Dublin anade minsann ugglor i mossen. Men ryssarna höll undan, tack och lov! De två reduceringsmålen gav säkert irländara lite självförtroende trots att det inte blev några poäng ikväll.
Fortsättningen blir superintressant! Det här kan sluta precis hur som helst! Jag tror det är knapp fördel Ryssland. Slovakien och Irland möts i nästa omgång medan Ryssland reser till Makedonien.

GRUPP C
SERBIEN-ESTLAND 1-3 OJ VILKEN SKRÄLL! Oj vad det måste festas i Estland nu! Det här är kanske det största som nånsin hänt estnisk fotboll! Vad lär pressen i Estland skriva imorgon? Spelarna MÅSTE ju bara hyllas som hjältar! Seger BORTA mot ett VM-lag. Ett VM-lag som visserligen föll ut i gruppspelet, men i gruppspelet lyckades de besegra världstrean Tyskland! Ja, i fotboll kan alla slå alla! (Undantag: San Marino, Andorra, Malta). Det bevisade våra kära vänner esterna ikväll!
NORDIRLAND-ITALIEN 0-0 Nordirland är traditionellt starka hemma. Spanien, Sverige och Danmark åkte på en stor nit- förlust- här i förra EM-kvalet. Nu åkte världsmästarna 2006 på en mindre nit.
SLOVENIEN-FÄRÖARNA 5-1 Det blev en klar- och väntad seger- för VM-laget Slovenien hemma mot nästan-blåbäret Färöarna. Tack vare Serbiens poängtapp har slovenerna riktiga chanser ännu!
TIPS: Italien lär ta detta. Chansar på en andraplats till Slovenien, fast hjärtat säger Estland!

GRUPP D

En mycket tråkig och lågklassig grupp. Usla Frankrike (eller ja, usla och usla, men usla om man jämför med hur bra Frankrike traditionellt är) lär klara sig trots att de nu och då tappar poäng. Vitryssland fick bara 0-0 borta mot Luxemburg medan Bosnien, den kanske största utmanaren till Frankrike, bara klarade 1-1 borta mot Albanien.
Imorgon möter Frankrike Rumänien, hemma. Lär bli jämnt och tufft.

GRUPP E

Finlands grupp! "Typ världssextiorna" Finland och Ungern möts i Hesa på tisdag i en kamp om tredjeplatsen (vad realister samt jag tror) medan Holland och Sverige möts i en tidig seriefinal i Amsterdam. Idag spelades det två matcher. Ungern vann San Marino hemma med 8-0 vilket var en stormvarning. Okej, San Marino håller finsk division 3-klass, kan bra jämföras med FC HIK, men alltid starkt att vinna 8-0. Holland vann bara med 1-0 borta mot Moldavien. Vem vet? Kanske det var Moldavien som var jättebra och Finland som var helt neutrala då vi mötte dem?
Typ "världstrettian" Sverige borde inte ha några chanser mot en världstvåa men jag är superrädd för det. Sverige är i bra form just nu medan Holland inte alls spelat som en världstvåa den senaste tiden. Nå, det är kval och inte VM/EM. Holland har kanske inte den 100%-iga motivationen just nu- medan Sverige nästan alltid är bra då det gäller...
Hur som helst. Finland-Ungern 1-1 Holland-Sverige 1-0 TROR JAG.
GRUPP F
GEORGIEN-MALTA 1-0
GREKLAND-LETTLAND 1-0

Tänker inte kommentera grupp F eftersom den är tråkig. Lettland är det enda lag jag ens lite kan tänka mig att följa, och de har gått trögt. Det blir nog Kroatien som tar det här. Grekland antagligen tvåa. Eller...vem vet med Israel? :P

GRUPP G

I grupp G spelar endast fem lag. Bulgarien och Montenegro känner lite derbystämning när de ändå är rätt närliggande, och inte ens de rugbytokiga walesarna (som struntar i fotboll) tänker knappast "Intresseklubben antecknar" då det snackas fotboll inför Englandsmatchen. England är ju deras rival. Schweiz deltar också i denna grupp.
MONTENEGRO-SCHWEIZ 1-0
WALES-BULGARIEN 0-1

Bulgarien öppnade poängkontot efter många om och men. I en femlagsgrupp har man inte råd med många poängtapp. Schweiz har också inlett svagt. Men kanske Walesmatchen blir vändningen. Den stor skrällen är dock Montenegro! Tre 1-0-segrar! Imponerande! England nästa motståndare. På Wembley. Omöjligt tänker man ju. Men INGET i sport är omöjligt. Större skrällar har man sett. T.ex. Finland-Danmark i årets hockey-VM!
Schweiz och Wales står båda på noll så det är en match på "liv och död för EM 2012" i Bern på tisdag. Bulgarien har öppnat poängkontot och kan vila.
Jag tror det blir England. Sedan tror jag på en skräll: Montenegro tvåa!!!

GRUPP H

Oj du milde tid vad duktiga Norge varit!!! 9 poäng av 9 möjliga! En EM-biljett känns mycket, mycket nära!!! Nu får de vila, och näst i tur står Danmark hemma!!! Ett nordiskt derby utan dess like!!! Oj vad man unnar Norge och Danmark, speciellt Norge, framgångar, dels för att jag inte vill att Sverige ensamt ska representera Norden, och dels för att Norge inte spelat något slutspel sedan EM 2000.
Danmark måste skärpa sig. Det blev vinst på stopptid HEMMA mot Island och det blev 1-3 borta mot ett formsvagt Portugal. Näst i tur står Cypern hemma. Vinst och allt är bra. Förlust och EM är borta.
Portugal läste sin läxa och tog sin sista chans. Och fast man önskar fram Norden skulle nog ett EM utan Europas kanske bästa spelare- Cristiano Ronaldo- kännas konstigt. Och portugisisk fotboll är rolig att se på. Jag tror att rutinen för dem vidare. De har ALDRIG varit bra i kval. Och det förstår man. Riktiga fotbollsnationer når aldrig sitt max där.

GRUPP I
Liechtenstein inledde som väntat med två förluster men det var starkt att leda Skottland borta!!! Skottland måste vinna Spanien för att ha chanser. Det är nästan omöjligt. Så det blir antagligen Tjeckien, som ju vann Skottland med 1-0 i Prag idag.
Sist men inte minst: Litauen har varit superpigga hittills! Seger mot Tjeckien. Oavgjort mot Skottland. Sist men inte minst: 0-0 i paus BORTA mot världsmästaren Spanien. Spanjorerna gjorde 1-0- men Litauen gjorde sedan 1-1!!! Glädjen blev dock kortvarig. Spanien gjorde 2-1. Och 3-1 i slutskedet. Men det var starkt att kunna utmana en världsmästare borta!!! Spanien lär enkelt ta sig till EM. Och tur är ju det. Spanien är mitt tredje lag. Vi har ju rest dit ganska så mycket. Spansk fotboll är också jätterolig att se på!!!

Man kan nöjd gå och sova efter en lyckad fotbollskväll!!! Sent ska den glömmas!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar